De “Brasserie des Légendes”: op de kruising van geschiedenis, een passie van generaties, moderne technieken en respect voor mens en natuur.

Een bedrijf geworteld in tradities en lokale folklore

Geboorte en huwelijk van de brouwerij.

De “Brasserie des Géants” werd in 1997 opgericht door twee ingenieurs, Pierre en Vinciane Delcoigne, in het Kasteel van Irchonwelz dat dateert uit de 12e eeuw. Het eerste bier wordt gelanceerd in het jaar 2000.

In 1993 werd de “Brasserie Ellezeloise” opgericht door Philippe Gérard. Hier werden de bieren Quintine en Hercules gebrouwen. In deze brouwzaal hebben ze de mogelijkheid om drie keer per dag 15 hl bier te brouwen.

In 2006 komt het huwelijk tussen de Brasserie des Géants en de Brasserie Ellezeloise tot stand. Dat is tegelijkertijd de geboorte van de “Brasserie des Légendes”, geïnspireerd op de rijke lokale folklore: de Ducasse van Ath met zijn reuzenstoet en de Heksensabbat van Ellezelles.

In 2019 neemt de Brasserie des Légendes de “Distillerie de Biercée” over.

Een eeuwenoude traditie en moderne technieken

1161: De oudste vermelding van het Kasteel van Irchonwelz (= de ankersleutel in de gevel): een oude militaire burcht gebouwd door de familie Trazegnies.

In de 20ste eeuw: Het kasteel wordt een boerderij.

1971: Het Kasteel wordt geklasseerd en beschermd als Erfgoed door de Franse gemeenschap.

1997: Pierre en Vinciane Delcoigne kopen het Kasteel en starten er hun ambachtelijke brouwerij.

1998 tot 2000: Het gebouw wordt gerestaureerd en hersteld. Het eerste bier “Gouyasse” wordt gelanceerd. Het bedrijf krijgt de naam “Brasserie des Géants”, als verwijzing naar de lokale folklore en de Ducasse van Ath.

2005: De familieboerderij “Beauregard” wordt overgenomen om er de gerstteelt uit te bouwen. Het is uniek in België dat een brouwerij het volledige productieproces beheert: direct van het veld in je glas.

2006: Overname van de brouwerij van Ellezelles (Brasserie Ellezeloise) en de geboorte van de Brasserie des Légendes, een hommage aan de lokale folklore: de Ducasse van Ath (UNESCO werelderfgoed) en de Heksensabbat van Ellezelles.

2011: De start van de taverne “Au Chaudron des Légendes” naast de brouwerij in Ellezelles. Je kan er genieten van onze bieren en verschillende lokale gerechten, in een authentieke gezellige sfeer waar je de dynamiek en de passie voelt leven.

2016: De bouw van een nieuwe vleugel voor het wassen, het bottelen en het etiketteren van de flessen. Het logistieke deel van de brouwerij wordt hierin ondergebracht. De bieren die in het Kasteel van Irchonwelz worden gebrouwen, worden door het bieroduct (ondergrondse pijpleiding) vervoerd. De bieren van Ellezelles komen per tankwagen naar Irchonwelz.

2017: Opstart van de samenwerking tussen Cédric De Taeye en Pierre Delcoigne. Zij starten samen de chocolaterie in de oude warme kamers van de brouwerij in Ellezelles. Cédric De Taeye maakt zijn eigen chocolade op de traditionele manier met cacaobonen. Hij werkt vanuit dezelfde filosofie als de brouwerij, die haar eigen gerst produceert.

2018: De bouw van een nieuwe brouwzaal in het Kasteel. Naast de moderne machines blijft de mens een belangrijke schakel. Geavanceerde technieken en traditie gaan hier hand in hand.

2019: In gebruik name van de bierkelder in Ellezelles: de Quintine de Noël en Quintine Bio liggen hier te rijpen op een dertigtal wijn-, cognac- en rumvaten en absorberen op subtiele wijze hun rijke aroma’s.

2019: Overname van de distilleerderij van Biercée en heropening van “La Grange des Belges”, de brasserie vlak naast de distilleerderij.