Duurzaamheid
Lokale verankering en respect voor mens & natuur – de waarden van Brasserie des Légendes
De waarden van ons team: lokale verankering en respect voor mens & natuur
Brasserie des Légendes hecht veel belang aan de waarden lokale verankering en respect voor mens en natuur.
Het ganse team werkt dagelijks volgens deze waarden in elke stap van het proces: de levering, de productie en de marketing van onze bieren.
De korte keten (boerderij Beauregard)
Sinds 2015 telen we onze eigen gerst op de familiehoeve “Beauregard” in Arc-Wattripont, gelegen in Pays des Collines. De brouwersfamilie, Pierre et Vinciane en hun kinderen, zijn de 6de generatie landbouwers en houden de familietradities in stand. Pierre nam met passie het beheer van de hoeve over toen zijn ouders op pensioen gingen in 2012.
De hoeve teelt winter- en lente-gerst, zonder het gebruik van pesticides of andere bestrijdingsmiddelen. Dit is een bewuste keuze. Kwaliteit en duurzaamheid zijn belangrijke criteria die we hanteren bij de selectie van onze grondstoffen. 17 hectaren grond worden ingezaaid en beplant, wat 130 ton gerst opbrengt. Op de boerderij worden ook andere gewassen geteeld: tarwe, bieten, bonen en peulvruchten. 3 hectare gebruiken we als natuurlijk leefgebied voor de dieren.
Na de oogst wordt de gerst gekiemd en gedroogd in de mouterij van het Kasteel van Beloeil (ext.). Zo verkrijgen we de mout (veruit de belangrijkste grondstof om bier te brouwen).
Het feit dat we onze eigen gerst telen is uniek voor een Belgische brouwerij. Hierdoor kunnen we het volledige productieproces beheren en kiezen we bewust voor de korte keten: we importeren geen buitenlandse producten per vrachtwagen. Bij ons geldt de leuze: “Van het veld tot in je glas”. Omdat de productie van de boerderij niet meer toereikend is, kopen we kwaliteitsvolle gerst bij enkele andere boerderijen uit de regio, aan een eerlijke prijs die hoger ligt dan de marktprijs.
Warmte-recuperatie
Om ons energieverbruik te verminderen,recupereren we de warmte die vrijkomt in twee fases van het productieproces:
– Tijdens het brouwproces
De warmte die vrijkomt bij de afkoeling van de 5000 liter wort, gebruiken we om dezelfde hoeveelheid water te verwarmen tot 85°C dat dan opnieuw gebruikt wordt voor het volgende brouw-proces.
– Tijdens het gisten van het wort
Tijdens het gistingsproces komt veel warmte vrij, maar de kuipen moeten op een temperatuur van 25°C gehouden worden. Het teveel aan warmte (die vrijkomt bij het omzetten van de suikers naar alcolhol door de gist) wordt gerecupereerd om de warme kamers en de kantoren te verwarmen. 70 tot 80% van de warmte die nodig is voor de verwarming, komt uit het gistingsproces van het bier.
Een eigen waterzuiveringsinstallatie
Al bij de opstart van de Brasserie des Légendes in de jaren 2000 installeerden we in Irchonwelz een waterzuiveringsstation. Hiermee zuiveren we het afvalwater dat geproduceerd wordt tijdens het brouwen, het schoonmaken van de kuipen, het reinigen van de flessen en de vaten, etc.
De zuiveringsinstallatie werkt volgens de kunstmeer-techniek (het water circuleert langzaam door verschillende bassins en de micro-organismen breken de onzuiverheden af). Er wordt extra zuurstof in het water gepompt om het zuiveringsproces nog te verbeteren.
Het gezuiverde water wordt verschillende keren per jaar gecontroleerd om na te gaan of de zuiveringsinstallatie goed werkt en om de kwaliteit van het water te garanderen voordat het in de oppervlaktewateren wordt geloosd.
De installatie heeft een capaciteit van meer dan 1.000.000 liter. Het water kan 2 maanden in het zuiveringsstation blijven.
Na de overname van de brouwerij van Quintine in Ellezelles heeft de Brasserie des Légendes ook daar een zuiveringsstation geïnstalleerd om het afvalwater van deze site te zuiveren. Deze installatie bestaat uit vier tanks van 10.000 liter met mechanische zuurstoftoevoer. Het gezuiverde water wordt vervolgens geloosd in het oppervlaktewater.
Zonnepanelen
We installeerden 250 fotovoltaïsche zonnepanelen, die samen 50MWh elektriciteit per jaar produceren. Het is ons doel om dit te verhogen tot 200 à 250 MWh per jaar.
Op ons dak liggen ook 54m² thermische zonnepanelen. De warmte die we hiermee opwekken gebruiken we om het water dat nodig is voor de productie van het bier voor te verwarmen. Door deze panelen verbruiken we minder elektriciteit om de gewenste temperaturen te bereiken.
Dankzij de recuperatie van warmte-energie, is 70 tot 80% van de energie die nodig is om de kantoren en de warme kamers te verwarmen, afkomstig van de brouwerij zelf.
Een klein, lokaal familiebedrijf, met respect voor mens en milieu
Ook in andere acties leven en werken we volgens onze waarden van respect, lokale werkgelegheid en kwaliteit.
- Wij voegen geen stoffen toe tijdens de productie van onze bieren
- De meeste van onze flessen zijn herbruikbaar
- Onze parkeerterreinen zijn bedekt met grind in plaats van beton zodat water in de grond kan sijpelen
- Op een stuk land naast onze nieuwe gebouwen plantten wij 600 jonge bomen. Het is een natuurgebied geworden aan de oevers van de Dender
- Wij werken zoveel mogelijk met lokale bedrijven (tuinmannen, elektriciens, architecten…)
- In ons team werken ook enkele personen die uit een aangepaste werkomgeving komen.
- Ons team bestaat grotendeels uit lokale mensen en is zeer gepassioneerd
- De gistingstanks plaatsten we in een gesloten gebouw, zodat de omwonenden zo weinig mogelijk hinder ondervinden. Om dezelfde reden zijn onze gebouwen ook voorzien van geluidsisolatie.
- Wij installeerden waterbesparende systemen voor het wassen en spoelen van de bierflesjes
- Het nieuwe gebouw “Cureurs” is volledig bekleed met “Thermowood” (natuurlijke en ecologische houten platen), zodat het mooi opgaat in de bosrijke omgeving
- De brouwers verplaatsen zich met de fiets tussen de twee sites in Ath
- Aan de kant van de weg is een wandelpad aangelegd voor de buurtbewoners