Van het veld tot in je glas

Pierre en Vinciane Delcoigne maken hun droom wanneer ze 1n 1997 het kasteel van Irchonwelz kopen. Na een grondige renovatie (1997-2000) starten ze er de brouwerij “Brasserie des Légendes”. Het eerste bier (Gouyasse) wordt gebrouwen in 2000.

Met veel inspanningen en vanuit hun passie verbeteren ze vanaf dan de infrastructuur en de productiekwaliteit: ze nemen de familieboerderij waar de gerst wordt geteeld over, alsook de Brouwerij van Ellezelles (Quintine-bier en Hercule-bier), die een overnemer zoekt. En er volgen nog ambitieuze projecten: de oprichting van de taverne “Au Chaudron des Légendes” in Ellezelles, de uitbreiding en modernisering van de brouwerij in verschillende stappen (waaronder de uitbouw van een bierkelder), de samenwerking met de bekende chocolatier Cédric De Taeye en tot slot de overname van de Distilleerderij van Biercée (Distillerie de Biercée ) in 2019.

Met een gepassioneerd team van ongeveer 20 mensen produceren we momenteel 18 000 hl bier per jaar.

Het laatste nieuws

Ecologisch verantwoord

Voor de Brasserie des Légendes is duurzaamheid geen hol begrip.

Wij brengen onze ecologische waarden dagelijks in de praktijk.

Dat vertaalt zich in concrete acties:

We telen onze eigen gerst op onze familiehoeve “Beauregard” en kiezen zo voor de korte keten.

De warmte die geproduceerd wordt tijdens de twee fases van het brouwproces wordt gerecupereerd. We gebruiken deze om de warme kamers en onze bureaus te verwarmen. Zo verminderen we ons energiegebruik.

We installeerden onze eigen waterzuiveringsinstallatie. Het gezuiverde water wordt hergebruikt in de brouwerij, onder andere om de tanks te reinigen.

Onze 250 fotovoltaïsche zonnepanelen zorgen voor elektriciteit. Het water dat we gebruiken voor de bierproductie wordt op een ecologische manier voorverwarmd door 54 m² thermische zonnepanelen.

Onze productiemethode

We brouwen 100% natuurlijke bieren met karakter.

We gebruiken moderne apparatuur (brouw- en gistketels, bottellijn,…), maar ons productieproces blijft traditioneel. Aan de 4 basis-ingrediënten van ons bier (gerst, water, hop en gist) worden geen kleurstoffen of andere producten toegevoegd.

Het ganse productieproces ligt in onze eigen handen en we beheren dit zo lokaal mogelijk: van het telen van de gerst op de familieboerderij tot het bottelen.

bdl-orge

Onze waarden

We brengen onze waarden dagelijks in de praktijk door concrete acties tijdens het hele productieproces.

De korte keten: we werken met gerst geteeld op onze familieboerderij. De gerst wordt gemout in de “Malterie du Château”, op 10 kilometer van de brouwerij. We geven de voorkeur aan Belgische hop en werken zoveel mogelijk samen met lokale vakmannen.

Ecologisch verantwoord: we beschikken over een eigen waterzuiveringsinstallatie en recupereren een groot deel van de warmte-energie die vrijkomt tijdens het productieproces; we installeerden fotovoltaïsche panelen (voor de productie van elektriciteit) en thermische zonnepanelen (voor de voorverwarming van het water dat nodig is voor de bierproductie).

Lokale Fair-trade: onze gerst- en hopproducenten krijgen een eerlijke vergoeding.

Respect voor de natuur en onze omgeving: De gebouwen waarin onze ketels staan zijn geluidsdicht, zodat ze zo weinig mogelijk hinder veroorzaken voor de buren, zowel wat betreft uitzicht als geluid.

Waardering voor elke werknemer: we doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat onze werknemers zich goed voelen in het team en voldoening vinden in hun job. We stellen ook enkele mensen te werk die uit een aangepaste werkomgeving komen.

Onze Legendarische bieren

Dankzij onze brouwers-knowhow en doordat het volledige productieproces in onze eigen handen ligt, brouwen wij 100% karaktervolle bieren, speciaal voor jullie. Onze bieren zijn hoge gistingsbieren. De hergisting op fles of vat geeft onze bieren een natuurlijke pareling.

De enige bieren in België die 100% lokaal zijn, van het veld tot in je glas…
lOGO Goliath
Logo de la Corne du Bois des Pendus